Tynninharjun autogrilli i Lojo står stadigt i stormen. Grillens verksamhet växte kraftigt under coronapandemin och inför vintern oroar sig ägaren Kirsi Vartiainen främst för en eventuella elavbrott som påverkar försäljningen direkt.
Grillens traditionella meny har inte ändrats så mycket under de 31 år som Kirsi Vartiainen och hennes numera pensionerade make Jukka Vartiainen ägt grillen. De har hittat ett välfungerande koncept och behöver inte slösa pengar på marknadsföring, djungeltelegrafen fungerar utmärkt. Ole’s helköttsbiffar har Kirsi använt så länge hon kan minnas.
“Burgarna med Ole’s biffar är väldigt populära hos oss. Personalen gillar också Ole’s biffar för de hålls ihop när vi steker dem, det gör inte alla.”
Råvarorna beställer Kirsi på förhand via en mobilapp och de levereras till grillen från Wihuri Metro-tukku. Under åren har hon testat lite olika produkter, men numera håller hon sig till de råvaror som fungerar i praktiken, och som kunderna gillar.
De senaste åren har allt fler kunder frågat efter vegetariska alternativ, och menyn har uppdaterats för att möta efterfrågan.
“Vi serverar bland annat vegetariska hamburgare med Ole’s Tasty-burgerbiffar. Många har kommit med positiv feedback och sagt att biffen var riktigt god. Vi märker också att allt fler kunder frågar efter glutenfria och koldioxidsnåla alternativ, och försöker naturligtvis uppfylla alla önskemål”.
Matsvinn är inget problem för Tynninharjun autogrilli, eftersom maten tillagas enligt beställning. Men råvarorna förvaras i kyl och frys och där såg paret Vartiainen sin chans att spara in på kostnaderna.
“Vi har förnyat kylskåpen och även plockat bort några eftersom vi räknar med att vi klarar oss utan dem. På det sättet sparar vi in lite på elkostnaderna. Och så har vi förstås övergått till energisnål LED-belysning i våra utrymmen.”
Snart är det dags att skruva upp värmen i grillkiosken och visst kommer elräkningarna att bli tuffa i vinter. Det är ändå inte dem som Kirsi Vartiainen oroar sig mest för.
“Jag hoppas verkligen att vi inte råkar ut för elbrist i vinter, så att de omdiskuterade elavbrotten förverkligas. Vi är helt beroende av el i köket och varje elavbrott påverkar försäljningen.”
Utgående från svaren sammanställer vi en lista med grill- och restaurangbranschens bästa spartips som vi länkar till i nästa nyhetsbrev. Svara senast 30 november så är du med i utlottningen. Vinnaren kontaktas personligen.